Ioan Igna: “Rivalitatea Timişoara – Arad eu n-o înţeleg”

Vă prezentăm a doua parte din interviul realizat de Octavian Stăncioiu şi publicat la 13 februarie 2008 pe www.sport365.ro.

– La meciul cu UTA, din ’64, a ieşit scandal. Ce aţi simţit atunci?
– Păi, am jucat extremă dreapta la Ştiinţa, se juca pe stadionul mare de acum, unde ne-am mutat pe 1 mai 1963. A fost o rivalitate care se menţine şi astăzi, pe care eu pur şi simplu nu o înţeleg. Arădenii spun că atunci când s-a făcut regiunea Banat, timişorenii nu dădeau fonduri Aradului, şi de aici a început totul.

– Dv. ce vă simţiţi, că bănăţean nu sunteţi, ardelean nu-i sigur…
– Eu sunt născut în Arad. Când am fost la Gala Fotbalului Românesc, unii au rămas surprinşi pentru că am mulţumit ţăranului român. De ce ţăranului român? Pentru că am copilărit la 36 km de Arad, în satul tatălui meu, un sat frumos în podgoria Aradului. Dacă ne luăm după istorie, sunt ardelean, pentru că sunt dincolo de Mureş. Cei care au fost născuţi în Aradul Nou, de exemplu, sunt bănăţeni.

– Pe ce post aţi jucat?
– Mijlocaş. UTA a fost prima echipă care a folosit trei mijlocaşi. Linia de mijloc era Igna – Petschowski – Koszka. Sarcina noastră, a celor doi tineri, era să dăm balonul genialului Petschowski. Noi am schimbat 4-2-4, antrenorul Braun a făcut asta, prima dată, în ’58, în 3-3-4. Am surprins marea echipă a Progresului, i-am învins 3-1 pe Republicii. Ei aveau doi mijlocaşi, iar noi cu trei i-am surprins.

– De ce nu aţi ajuns în naţională?
– Păi, am jucat… am jucat o singură partidă în selecţionata divizionară, la Bacău, prin ’60-‘61, cu Bahia, din Brazilia. Echipa era formată din jucători din Provincie şi toţi ne miram, pentru că pe atunci naţionala se baza aproape în întregime pe CCA. Am ajuns la concluzia că celor de la CCA le-a fost frică să joace şi de aceea am ajuns noi. Mai multe partide am jucat în selecţionata de juniori a României, am fost la mai multe turnee, şi atunci am jucat prima dată înaintaş. Echipa nu avea extremă stângă, şi Teaşcă m-a pus pe mine, pentru că aveam avantajul vitezei.
(Va urma)


Foto: Florin Turtă (”Regele Fotbal”)

Acest articol a fost publicat in categoria Interviuri, Ştiri.

Etichete , , , , ,