Franța: “les Bleus” au devenit “les Noirs”

Deşi s-a numărat printre pionierii extra-britanici ai fotbalului, Franţa nu a fost o mare putere până la sfârşitul anilor ’50, când generaţia lui Kopa a jucat semifinalele Mondialelor şi Europenelor. Deceniul următor a adus însă revenirea la normalitate. O nouă super-generaţie, cea a lui Platini, va impune echipa “tricolorilor” francezi printre “giganţi”. În numai patru ani, între 1982 şi 1986, Franţa a jucat două semifinale de CM, a cucerit un titlu european şi unul olimpic! A urmat un nou recul, şi iarăşi o revenire în forţă, cu Zidane în prim-plan, revenire concretizată cu titlul mondial şi cel european de la finalul mileniului trecut.

Stilul e specific latin, fără a avea însă rigoarea de tip anglo-saxon pe care alţi latini, italienii şi spaniolii, o au. Această rigoare a fost dobândită abia în ultima perioadă şi, grefată pe tehnica uneori strălucitoare, a asigurat succesul.

Pe drumul deschis de Tresor încă din anii ’70, ponderea jucătorilor de culoare a tot crescut, până când naţionala Franţei a căpătat aspectul uneia din Africa. Pe lângă naturalizaţii proveniţi în special din aşa-zisele departamente de peste ţări ale Franţei, mulţi jucători ai reprezentativei au fost sau sunt de origine non-franceză.

Campionatul intern este considerat al 5-lea, ca valoare, al Europei (şi, implicit, al lumii), dar nu a dat, surprinzător, nici o câştigătoare de cupă europeană până în 1993. Cu două-trei excepţii, nu a produs mari echipe. Înţesat de străini, unii de valoare modestă.

Federaţia: Federation Francaise de Football (FFF)
Anul înfiinţării: 1919
Adresa: 87, Boulevard de Grenelle, F-75015 Paris
Adresa de internet: www.fff.fr
Anul afilierii la FIFA: 1904
Anul afilierii la UEFA: 1954
Cluburi afiliate: 20.062
Jucători legitimaţi: 4,1 mil.
Preşedinte: Noël Le Graët
Culorile naționalei: albastru-alb-roşu
Echipamentul naționalei: albastru-alb-roşu
Porecla naţionalei: “les Bleus”
Principalele stadioane: de France (St. Denis / Paris) – 79.959, Velodrome (Marseille) – 60.031, Parc des Princes (Paris) – 48.712, de Gerland (Lyon) – 43.051, Felix-Bollaert (Lens) – 41.810, de la Beaujoire (Nantes) – 38.486, Municipal (Toulouse) – 36.369, Geoffroy-Guichard (St. Etienne) – 35.616, Chaban Delmas (Bordeaux) – 34.327

Acest articol a fost publicat in categoria Mondial, Ştiri.

Etichete , , , , , , , ,