Franța: “al treilea război mondial”

Fragment din cartea “Legiunea străină (fotbalul sfârşitului de mileniu)”, scrisă de Octavian Stăncioiu şi apărută în 2001, la Editura Mirador (Arad).

În 1982, după 24 ani, Franţa va ajunge din nou între primele patru ale lumii. În grupe nu a strălucit deloc (1-3 cu Anglia, 4-1 cu Kuwait, 1-1 cu Cehoslovacia), dar a avut norocul unei grupe semifinale slabe, cu Austria (1-0) şi Irlanda de Nord (4-1).

Şi a urmat teribila semifinală de la Sevilla. În faţa Franţei, RFG era favorită. Lucru confirmat şi de faptul că nemţii au deschis scorul relativ repede, în min. 18. Nouă minute mai târziu însă, “cocoşii” egalează, din penalty. Min. 60 aduce cu sine una dintre cele mai celebre agresiuni din istoria fotbalului. Intrat în joc cu nouă minute înainte, francezul Battiston scapă singur cu portarul advers, Schumacher. Acesta îl loveşte violent, din săritură, accidentându-l grav. Battiston este înlocuit, iar arbitrul olandez Ch. Corver nu dictează, aşa cum ar fi fost normal, penalty şi eliminarea lui Schumacher. În ultimul minut, Franţa are din nou şansa victoriei, dar Amoros loveşte bara! 1-1 şi urmează prelungirile.

După doar două minute de la începutul lor, francezii înscriu: 2-1. După alte şase minute, urmaşii lui Kopa lovesc din nou: Franţa – RFG 3-1! Jocurile erau făcute, iar Franţa era cu… un picior şi jumătate în prima ei finală mondială. Cine ar fi crezut că vest-germanii ar putea remonta, punctând de două ori în 22 minute? Nimeni!

Dar RFG-ul a refuzat să aştepte înfrângerea. În min. 101 este aruncat în luptă Rummenigge, marea vedetă care, nerefăcut complet după o accidentare, nu a putut juca de la început. O introducere inspirată, care a schimbat soarta partidei. Doar peste un minut de la intrarea sa în teren, Rummenigge reduce diferenţa! Dar asta încă nu era totul. După alte şase minute, Zeul Fotbalului ţine să arate tuturor că, în acest joc, nimic nu este imposibil: Germania Federală egalează, 3-3!! Cum scorul nu s-a mai schimbat până la finalul prelungirilor, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare. Primul meci din istoria turneelor finale ale Mondialelor decis astfel!

Încep francezii şi, până la 3-2, nimeni nu greşeşte. Atunci, bietul “cocoş galic” mai este amăgit o dată. Vest-germanul Stielike ratează! Bucurie de scurtă durată în tabăra latină, pentru că, imediat, ratează şi Six! Celelalte trei lovituri din seria de câte cinci au fost transformate, astfel că scorul de 4-4 a impus, conform regulamentului, serii de câte o lovitură, până când o echipă ratează, iar una marchează. În acele momente de tensiune cumplită, francezul Bossis nu rezistă psihic şi ratează. Acum, Hrubesch avea şansa de a duce RFG-ul în finală. Şi transformă. 5-4 pentru nemţi (scorul penalty-urilor), sfârşit de vis pentru francezi.

Aşa s-a încheiat un meci epocal, intrat în legenda fotbalului mondial. Un meci în care Franţa părea de câteva ori scăpată în câştigătoare. Penalty-ul neacordat la Battiston, bara din min. 90, avantajul de două goluri din prelungiri, penalty-ul ratat de Stielike… Şi totuşi, Germania Federală a câştigat această întâlnire istorică, numită de unii “al treilea război mondial”. Francezii ocupă, finalmente, doar locul 4 (2-3 cu Polonia, în finala “de bronz”).

Foto din introducere: sigla CM 1982 (sursa foto: www.fifa.com)

Acest articol a fost publicat in categoria Legende, Ştiri.

Etichete , , , , , , , , , , , , , , , , , ,