Adio, Dan Ovidiu Cristea

S-a stins, azi-noapte, Dan Ovidiu Cristea. A lucrat mulți ani în cadrul FRF, dar va rămâne în istorie pentru contribuția adusă la… istoria fotbalului românesc.

Pentru că, alături de un alt mare dispărut, Mircea Angelescu (fostul președinte al federației), a coordonat uriașa carte în două volume, intitulată chiar ”Istoria fotbalului românesc”, apărută în 2009, cu prilejul Centenarului FRF, monografie din păcate incredibil de puțin mediatizată și scoasă într-un tiraj minor.

A fost unul dintre autorii și coordonatorii volumelor ”Anuarul fotbalului românesc”, editate de FRF. A scris și cartea ”Fotbalul cucereşte lumea – o istorie socială a fotbalului”, apărută în 1997, lucrare care tratează în premieră în România mecanismele sociale, economice și culturale care au transformat fotbalul în cel mai iubit sport de pe glob.

S-a născut la 26 iunie 1954. Om de un nivel cultural absolut deosebit, a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universității din București. A lucrat apoi în fotbal, fiind membru al conducerii (și chiar președinte) al clubului Corvinul Hunedoara (un alt mare… dispărut), în perioada de glorie a alb-albaștrilor, între 1979-1983, pe când Mircea Lucescu se lansa ca antrenor. Între 1983-1990, dl Cristea a activat în cadrul Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport (celebrul CNEFS), iar din 1990, în cadrul FRF.

În ultimii ani a fost, la federație, preşedintele Comisiei de Istorie şi Statistică (funcție pe care a deținut-o din anii ’90), precum și referent în cadrul Serviciului Relaţii Internaţionale. La finalul anului trecut a demarat acțiunile necesare deschiderii unui muzeu al fotbalului românesc, la Mogoşoaia.

A avut un frate, Sorin Cristea, care a fost coautor al unei cărți de istorie a fotbalului băcăuan, ”Patru decenii de fotbal la Bacău”.

L-am cunoscut pe Dan Ovidiu Cristea la 8 februarie 2010, când am devenit manager TMS pentru Fortuna Covaci. Atunci, la Casa Fotbalului din Capitală, dl Cristea a condus Seminarul TMS (sistemul mondial centralizat de monitorizare a transferurilor, FIFA Transfer Matching System, pe scurt TMS) rezervat cluburilor din Liga a II-a. Afară era o iarnă ca-n basme. Bucureștiul stătea îngropat sub zăpadă…

Odihnește-te în pace, nea Ovidiu!

Acest articol a fost publicat in categoria Legende, Ştiri.

Etichete , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,