CM 2014: Suntem în urnă cu Albania…

Deseară, de la ora României 21 (în direct la Sport.ro), în oraşul brazilian Rio de Janeiro, va avea loc tragerea la sorţi a preliminariilor CM 2014, care va fi găzduit de Brazilia.

Urnele au fost alcătuite, la fel ca la ediţia anterioară, pe baza clasamentului FIFA/Coca-Cola pe luna iulie a.c. (Până în urmă cu câţiva ani, urnele se formau pe baza rezultatelor din meciurile oficiale, la fel întâmplându-se şi pentru preliminariile Euro 2012).

La preliminariile acestei ediţii vor participa 203 echipe, un nou record. (Precedentul a fost la ediţia anterioară, 2010, 200 echipe). Iar în competiţie participă 204 echipe, celor din preliminarii adăugându-li-se ţara organizatoare a turneului final, Brazilia. Dintre ţările afiliate la FIFA nu s-au înscris Bhutan, Brunei (din Asia), Mauritania (din Africa) şi Guam (din Oceania, dar afiliată la confederaţia de fotbal a Asiei).

Meciurile din preliminarii se vor desfăşura între 15 iunie 2011 (în unele zone au început deja, intrând în cursă echipele cele mai slab cotate) şi 19 noiembrie 2013. Se vor califica, în total, 31 echipe: Europa – 13, Africa – 5, America de Sud – 4 sau 5, Asia – 4 sau 5, America de Nord – 3 sau 4, Oceania – 0 sau 1. (Exact ca şi la ediţia precedentă). Acestea, plus ţara gazdă, Brazilia (singura calificată direct), vor fi cele 32 prezente la turneul final.

În zona Europa, cele 53 membre UEFA au fost împărțite în șase urne.

Urna 1 (capii de serie): Spania, Olanda, Germania, Anglia, Portugalia, Italia, Croația, Norvegia, Grecia
Urna a 2-a: Franța, Muntenegru, Rusia, Suedia, Danemarca, Slovenia, Turcia, Serbia, Slovacia
Urna a 3-a: Elveția, Israel, Irlanda, Belgia, Cehia, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Ucraina, Ungaria
Urna a 4-a: Bulgaria, România, Georgia, Lituania, Albania, Scoția, Irlanda de Nord, Austria, Polonia
Urna a 5-a: Armenia, Finlanda, Estonia, Cipru, Letonia, R. Moldova, Macedonia, Azerbaidjan, I. Feroe
Urna a 6-a: Țara Galilor, Liechtenstein, Islanda, Kazahstan, Luxemburg, Malta, Andorra, San Marino

Vor fi formate nouă grupe, opt de câte șase echipe și una de cinci echipe. Câștigătoarele grupelor se vor califica pentru turneul final. Opt dintre cele nouă ocupante ale locurilor 2, cele cu cel mai bun bilanț, vor disputa meciuri de baraj între ele, cele patru învingătoare calificându-se pentru turneul final. Meciurile grupelor se vor disputa între 7 septembrie 2012 – 15 octombrie 2013.

Din această zonă se vor califica, în total, 13 echipe.

Acest articol a fost publicat in categoria Mondial, România.

Etichete , , , , , , , , , , , , , , , , , ,