Bosnia și Herțegovina: din 2002 campionat comun

Deşi înfiinţată în anul declarării independenţei, federaţia a trebuit să aştepte, din cauza războiului, patru ani pentru admiterea în FIFA şi şase pentru cea în UEFA. După ce câteva sezoane au existat trei campionate interne, musulman, croat şi sârb, din 2000 echipele musulmane şi croate ale ţării au format un singur campionat, dar cele sârbeşti, din Republica Srpska, au rămas cu campionat propriu. Abia din 2002 a fiinţat o ligă unică. Campionatul recunoscut de UEFA a fost, mereu, cel al federaţiei naţionale (musulmane), de aici provenind reprezentantele ţării în eurocupe.

Campionatul se numeşte Premijer Liga şi se dispută în sistem toamnă – primăvară. Ediția tocmai încheiată a fost câștigată, în premieră, de Borac Banja Luka.

Federația Bosniei și Herțegovinei a fost suspendată de FIFA și UEFA, la 1 aprilie a.c., din cauza sistemului de conducere neagreat de forurile internaționale. După ce cei din federație s-au raliat cerințelor, suspendarea a fost ridicată în 30 mai, astfel că echipa națională poate continua cursa preliminariilor CE 2012.

Federaţia: Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine (NSBH)
Anul înfiinţării: 1992
Adresa: Ulica Ferhadija 30, BIH-71000 Sarajevo
Adresa de internet: www.nfsbih.net
Anul afilierii la FIFA: 1996
Anul afilierii la UEFA: 1998
Cluburi afiliate: 773
Jucători legitimaţi: 69.040
Preşedinte: Iljo Dominkovic
Culorile naţionalei: albastru-alb
Echipamentul naţionalei: albastru-alb-albastru
Principalele stadioane: Asim Ferhatovic (Sarajevo) – 37.500, Bijeli Brijeg (Mostar) – 20.000, Grbavica (Sarajevo) – 20.000

Acest articol a fost publicat in categoria Mondial.

Etichete , ,