Explicaţii

www.regelefotbal.ro sau, prescurtat, “Regele Fotbal”, este o publicaţie electronică de atitudine şi analiză fotbalistică.

Domeniul www.regelefotbal.ro a fost creat şi înregistrat de Octavian Stăncioiu la 14 februarie 2003. În perioada 22 noiembrie 2003 – 1 septembrie 2004 a funcţionat ca şi site oficial al publicaţiei la care Octavian Stăncioiu era director general şi redactor-şef, “Regele Fotbal”. 

Începând din 23 martie 2011, site-ul www.regelefotbal.ro a fost lansat ca şi o revistă electronică de articole pe teme de fotbal.

Toate articolele de pe acest site sunt scrise, acolo unde nu se precizează altceva, de Octavian Stăncioiu.

Site-ul a fost realizat de Cosmin Dan, din Timişoara, inginer IT şi, totodată, fotoreporter sportiv.

Denumirea de “Regele Fotbal” semnifică importanţa primordială a fotbalului între sporturi. Subtitlul site-ului este “Istorie. Actualitate. Tendinţe”, semnificând faptul că aici se găsesc articole despre trecutul, actualitatea şi viitorul fotbalului, iar sloganul, “Fotbalul este al nostru şi al urmaşilor noştri”, parafrazând celebrul discurs atribuit lui Ştefan cel Mare (domnitorul Moldovei între 1457-1504) de către Barbu Ştefănescu Delavrancea în drama “Apus de soare”: “[...] Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră; ci a urmaşilor voştri ş-a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor…”.

Sigla site-ului, creată de Octavian Stăncioiu, conţine, ca element principal, o reprezentare a lupului dacic (steagul dacilor). Mai apar o stemă reunind stemele tradiţionale ale celor trei ţări române medievale (în ordinea: Ţara Românească, pe fond albastru, Transilvania, pe fond galben, Moldova, pe fond roşu) şi o minge de fotbal de tip vechi, cu şiret. Scrisul denumirii site-ului, cu subtitlul “Istorie. Actualitate. Tendinţe”, este cel care a apărut pe frontispiciul publicaţiei “Regele Fotbal”, şi a fost creat special de pictorul Traian Abruda, din Timişoara. Toate aceste elemente sunt incluse într-o elipsă cu axa mare pe orizontală, având fondul galben (la fel ca şi frontispiciul publicaţiei “Regele Fotbal”) şi conturul roşu.

Denumirea şi scrisul denumirii site-ului au fost înregistrate la OSIM.

Pe frontispiciul site-ului, apar, în ordine, de la stânga la dreapta: sigla site-ului (pe fundalul unei fotografii cu galeria gazdelor, la meciul Politehnica AEK Timişoara – Dinamo Bucureşti 2-3, disputat la 3 octombrie 2004, în D1 a României; sursa foto: www.tempo-poli.ro/com/forum); un fotomontaj cu o fotografie de la Festivalul Dacii Liberi de la Covaci (jud. Timiş), din 2010, cu membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna, din Cluj-Napoca (sursa foto: Dorin Godja) şi o minge de fotbal; un fotomontaj cu o fotografie din Sala Tronului din cadrul Muzeului Naţional de Istorie al Bucovinei, din Suceava (sursa foto: carte poştală), cu Ştefan cel Mare (domnitorul Moldovei între 1457-1504) având mingea la picior; un fotomontaj (realizat de Aurelian Scorobete-Troi) cu trei cavaleri medievali, în culorile alb-violet ale clubului de fotbal Politehnica Timişoara, şi stadionul Dan Păltinişanu, din Timişoara, în timpul unui meci de fotbal, în nocturnă; o fotografie cu Octavian Stăncioiu ţinând în mâini steagul României, pe stadionul de fotbal UMT, din Timişoara, în 2007 (sursa foto: Cosmin Dan); pe această din urmă fotografie sunt aplicate steagurile Marii Britanii, Franţei şi Germaniei (prin clic pe fiecare se deschide prezentarea site-ului în limba respectivă). Prin clic pe sigla site-ului, aceasta se deschide la rezoluţie mare.

La meniu, puteţi găsi: articole şi fotografii despre fotbalul românesc şi cel din spaţiul istoric românesc (la rubrica “România”), despre fotbalul internaţional (la rubrica “Mondial”), despre istoria fotbalului internaţional şi românesc (la rubrica “Legende”); lucrurile după care ne ghidăm în realizarea acestui site (la rubrica “Ideologie”); secţiune pentru comentariile dv. (la rubrica “Forum”); cum ne puteţi contacta (la rubrica “Contact”).

După ultimul articol de pe pagina principală se află arhiva articolelor.

Sub articole apar câteva secţiuni: “Proiect de reorganizare a fotbalului românesc”, cu o fotografie a galeriei României la meciul România – Franţa 0-0, disputat la 9 iunie 2008, în Elveţia, la turneul final al Campionatului European (sursa foto: Cosmin Dan); reclama emisiunii TV “Legile jocului”; “Octavian Stăncioiu”, cu o fotografie reprezentându-l jonglând cu mingea de fotbal în calitate de prezentator al Festivalul Dacii Liberi de la Covaci (jud. Timiş), din 2009 (sursa foto: Cosmin Dan); “Foto Cosmin Dan”, cu o fotografie de la meciul Fortuna Covaci – Progresul Gătaia 3-0, disputat la 28 februarie 2009, în D3 a României (sursa foto: Cosmin Dan); cartea “Legiunea străină (fotbalul sfârşitului de mileniu)”, cu coperta; publicaţia “Regele Fotbal”, cu frontispiciul perioadei noiembrie 2003 – august 2004; un fotomontaj cu un cavaler medieval (care a apărut pe frontispiciul publicaţiei “Regele Fotbal”, şi a fost creat special de pictorul Traian Abruda, din Timişoara), sloganul site-ului (“Fotbalul este al nostru şi al urmaşilor noştri”) şi un citat din cartea “Legiunea străină (fotbalul sfârşitului de mileniu)”, scrisă de Octavian Stăncioiu. Prin clic pe toate aceste secţiuni (exceptând-o pe ultima), se deschid paginile respective.

Jos apare un fotomontaj, “Istoria ilustrată şi în secvenţe video a fotbalului mondial şi românesc”. Prin clic pe această secţiune se deschide un meniu special.

Partea din dreapta a site-ului este rezervată reclamelor (acolo unde este cazul, prin clic se deschid site-urile firmelor sau produselor respective).

Sub acestea se află un motor de căutare în site, calendarul şi arhiva pe luni, trimiteri la paginile de pe Facebook şi Twitter ale site-ului, legături către site-urile principalelor foruri ale fotbalului internaţional şi românesc şi către site-uri partenere.

Pentru o vizualizare corectă a diacriticelor, trebuie să aveți instalat fontul Georgia, iar browserul să aibă setat sistemul de codificare Unicode (UTF-8).